Crama

Despre cramă

Dupa 1990, a existat o preocupare permanenta a urmasilor fratilor Balan, de a reinfiinta plantatii viticole, si de a relua vechea traditie a familiei. Acest lucru, am reusit sa il punem in practica, prin infiintarea plantatiei de vita de vie “Crama Hamangia”, podgorie cu o suprafata de 45 de hectare

Am reusit sa obtinem, in fiecare an, vinuri de calitate, care sunt premiate in mod constant, la concursuri de prestiugiu pe plan national. Profilul acestor vinuri, exprima perfect caracterul teroarului dobrogean si pastreaza in ele o parte din “vinul balanesc”, atat de apreciat de localnicii din zona. Pentru protectie si pentru asigurarea unui microclimat propice, toata suprafata plantatiei este imprejmuita. Deasemenea, au fost plantati pe intregul perimetru arbori in aliniament, care reprezinta o bariera vie impotriva vanturilor regulate, dar mai cu seama in timpul iernii, cand “Crivatul” viscoleste zapada. Aceasta bariera vie are in acelasi timp un rol extrem de important la reglarea diferentelor de temperatura dintre zi si noapte.

De la intrarea in parg a strugurilor, evolutia acumularilor de zahar din bobul de strugure, este zilnic strict monitorizata de catre seful fermei viticole, impreuna cu seful cramei

Odata ajunse in crama ,fiecare ladita este descarcata individual in cuva dezciorchinatorului, care separa ciorchinii de boabele ce ulterior vor fi zdrobite. dezciorchinatorul joaca un rol foarte important in intregul proces de productie a vinului

In prezent, vinificarea se face pe fiecare soi in parte urmarind cu atentie calitatea vinurilor obtinute si se realizeaza o evaluare a potentialului si a caracteristicilor fiecarui soi de a transmite tipicitatea sa, dar si caracterul teroarului local.