De vineri, 16 februarie 2018, pina pe 16 martie 2018 Constanta gazduieste una dintre cele mai mari expozitii foto internationale, INstantes, desfasurata simultan in 3 orase din lume, celelalte doua orase fiind Avintes, Portugalia si Vila do Conde, Brazilia.
Vineri a avut loc vernisajul, la Muzeul de Arta Constanta, iar lucrarile celor 24 de artisti fotografi din 12 tari sint expuse atit la muzeu, cit si la Biblioteca Judeteana Ioan N.Roman, la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski si la bistro galeria Arterria. Din pacate o raceala m-a tinut acasa chiar in ziua vernisajului, dar duminica am iesit la colindat si vizitat. Nu trebuie sa va mai vorbesc despre bucuria mea ca acest eveniment se petrece in Constanta, locul in care prea putine lucruri de acest fel se mai intimpla, va invit sa vizitati expozitiile, veti avea foarte multe lucruri frumoase de vazut.
Organizatoarea expozitiei, neobosita Rodica (Rodica Tanase, artist fotograf cu numeroare premii si expozitii nationale si internationale), a vrut sa le ofere participantilor sositi din toate zonele lumii o experienta locala unica, prin vizitarea orasului, a celor mai frumoase zone ale acestuia, sau, chiar daca mai putin frumoase, cu siguranta foarte pitoresti: Cazinoul, zona istorica (parcursa cu ghid local in persoana autorului ”Povestilor Marii Negre”, Cristian Cealera), portul si bricul Mircea. Toate acestea urmate de o retragere la caldura, intr-un restaurant, in compania unui vin bun.
Aici intervin si eu in poveste. Rodica, prietena mea, stiindu-mi pasiunea pentru vinuri in general si pentru cele dobrogene in mod special, mi-a propus sa oferim o degustare de vinuri oaspetilor ei. V-am mai zis ca eu nu zic ”stai sa ma gindesc”, ci zic ”da!”, apoi incep sa ma pun pe foc mic sa vad cum se coace ideea. De cele mai multe ori, (asta ca sa nu stric statisticile, sa zic ca ”intotdeauna”), imi si iese. De data asta am analizat problema si m-am emotionat puternic la ideea ca oameni din toata lumea vor fi atenti la ce le voi povesti eu despre vinuri, dar mai ales la ideea ca trebuie sa desfac sticle si sa torn vinul in pahare, pina acum facind aceasta operatiune doar in cadrul restrins al casei mele, si in citeva rinduri in practica facuta in timpul cursului de sommelier proaspat absolvit. De emotie i-am turnat lectorului un pahar de vin… pe linga pahar, adica direct pe fata de masa, iar cind am desfacut o sticla de Champagne (adevarata!), zimbeam fericita, dar toti colegii mei strigau ”inclina sticla!”, pentru ca eu o tineam perfect vertical sub barbia mea, lucru care se putea lasa cu vreo 2 dinti scosi.
Asa ca am cintarit bine situatia si am apelat la unul dintre colegii de la curs care se ocupa de producerea vinurilor la Crama Hamangia, vinuri pe care le degustasem la cursul de sommelier si care imi ramasesera pe papila ca fiind ceva foarte proaspat, foarte tineresc, foarte dobrogean, asa cum e si crama nou infiintata, anul 2016 fiind primul in care au produs primele vinuri. Tare m-am bucurat ca au raspuns da!, asa ca mine, fara sa intrebe prea multe, ci doar cu bucuria de a-si prezenta vinurile oricui este interesat de vinuri dobrogene.
In ziua si la ora stabilita cu toti participantii, m-am prezentat si eu si am degustat din nou, alaturi de toti ceilalti, vinurile Cramei Hamangia, insotite de descrieri ale fiecaruia, facute de domnul Andrei Sorica, specialistul cramei.
Crama Hamangia este amplasata in actuala localitate Baia, judetul Tulcea, numele anterior al comunei fiind chiar Hamangia, locul unde s-a dezvoltat cultura careia ii apartine si celebra statueta a Ganditorului, cea mai importanta opera de arta realizata, pina la Brancusi, pe teritoriul tarii noastre. Nu am avut foarte mult timp sa intru in amanuntele pe care le-as fi dorit despre crama si restul detaliilor tehnice, pentru ca scopul a fost altul, anume de a cunoaste si de a ne bucura de vinurile acestei crame. Dar curiozitatea mi-a ramas, si cum Baia e o la aruncatura de bat de vreo 70 km de Constanta, probabil ca ma voi opri pe acolo intr-una dintre plimbarile mele pe meleaguri dobrogene.
Au fost degustate sase vinuri, patru vinuri albe- Muscat Ottonel demidulce, Sauvignon blanc demisec, Riesling sec, Feteasca Regala sec, un vin rose Cabernet Sauvignon sec si un vin rosu – Merlot sec.
Doua dintre ele, Cabernet Sauvignon Rose si Aequilibrium Muscat Ottonel au obtinut inca din primul an de productie medalii de aur la concursul de vinuri IWCB (International Wine Contest Bucharest) in 2017.
Oaspetii au fost incintati sa analizeze culorile, aromele si gustul fiecarui vin in parte, apoi sa isi aleaga vinul pe care sa-l consume la masa.
Preferatul meu a fost un Cabernet Sauvignon rose sec din 2016. Foarte bun si cu arome interesante mi s-a parut si Feteasca Regala, un vin foarte bogat in arome si foarte echilibrat, asa cum ii spune si numele, Aequilibrium.
Cum se intimpla de obicei in jurul vinului, s-a creat o atmosfera de prietenie si veselie, incepind a fi depanate impresii despre vin, fotografie, mincare, istorie locala si universala, despre orasul nostru, despre orasele celorlati.
A fost un eveniment frumos pentru realizarea caruia multumesc celor de la Crama Hamangia. Le doresc mult succes si in viitor in realizarea vinurilor si in crearea unor astfel de momente in vietile celor care iubesc vinul.