pasiune din GENERAŢIE in GENERAŢIE

Traditia familiei se impleteste armonios cu pasiunea pentru vie si vin si a fost inceputa de bunicul meu Necula Balan. Acesta era originar din vestita zona viticola Nicoresti – Panciu, unde detinea o suprafata insemnata de teren, ce era plantata cu soiuri nobile de vita de vie. La inceputul secolului XX, el a participat activ la campania de altoire a vechilor vii, pe radacini rezistente la atacurile philoxerei, organizata de societatea comunala. Aici a invatat, bunicul meu, arta  altoirii vitei de vie, arta pe care rafinat-o si a pus-o apoi in practica atunci cand a decis sa isi altoiasca singur butasii necesari pentru replantarea suprafetelor detinute, cu vita de vie rezistanta la atacurile philoxerei.   

Soiurile alese au fost predominat frantuzesti, respectiv: chasselas, muscat ottonel, Pinot gris, Semillion si riesling, dar de asemenea, a plantat si autohtona Galbena de Odobesti, iar din sortimentele rosii predomina cinsault-ul

in jurul anului 1930, la mijlocul perioadei interbelice, acesta a decis ca este timpul pentru un nou inceput si astfel, s-a stabilit in zona Dobrogei, mai precis in satul Natarnarea, fostul cail dere, unde impreuna cu cei 4 fii ai sai, a infiintat o noua plantatie de vie nobila, punand astfel in practica, pasiunea profunda pentru vin si vie.