Vinuri

PINOT GRIS

Soi originar din Alsace, Franta, pinot gris (pinot grigio sau Grauburgunder) este o varietate de struguri de vin alb din specia Vitis vinifera. Gandit sa fie o variatie mugurala (mutatie somatica/clona mutanta) a soiului Pinot noir, in mod normal, are un fruct albastru- cenusiu. Vinurile produse din acest strugure variaza in culori de la un galben auriu pana la un auriu cupru cu o nuanță de culoare roz.

Muscat Ottonel

Soi originar din Franta, obtinut in anul 1852 de catre Robert Moreau. Pana de curand se credea ca soiul este rezultatul hibridarii dintre Chasselas doré si Muscat de Saumur, dar pe baza analizelor genetice efectuate la Universitatea din Montpellier, se pare ca aceasta varietate provine din incrucisarea dintre Chasselas B și Muscat d’Eisenstadt.

FETEASCA REGALA

Soi 100% autohton descoperit dupa anul 1930 in comuna Danes de langa Sighisoara. Se presupune a fi un hibrid natural din categoria soiurilor semi-aromate rezultat prin incrucisarea dintre Grasa de Cotnari si Feteasca alba. Face parte din familia Proles pontica – subproles georgica. Sub-proles georgica este o subfamilie vestita pentru soiurile foarte rare care intra in componenta sa, soiuri care s-au format in zona geografica 

cuprinsa intre Georgia si Asia Mica. 

SAUVIGNON BLANC

este un soi ce produce asa zisi struguri “verzi”, provine din regiunea Bordeaux, Franța. Strugurii, cel mai probabil, si-au primit numele din amestecul cuvintelor franceze sauvage (“salbatic”) și “blanc” (“alb”). Avand la origine strugurii salbatici indigeni in sud-vestul Frantei, unii cercetatori stipuleaza ca Sauvignon Blanc-ul ar fi un descendent al lui Savagnin

RIESLING

Originea soiului este considerata un mister, dar se presupune ca strugurii sunt indigeni din Germania. derivarea cuvantului Riesling nefiind inca foarte clara. O teorie o conectează de caracteristicile viței, de exemplu, “Russ” inseamna lemn de culoare inchisa, iar butucii de Riesling contin lemn intunecat puternic, de asemenea coaja are caneluri profunde denumite “rissig”. O alta conexiune, care este si cea mai probabila, este legata de o caracteristica negativa a Riesling-ului, si anume, tendinta de a avea o rata scazuta de inflorire pe vremea rece, care este descrisa de cuvintele germane verrieseln sau durchrieseln.

CABERNET SAUVIGNON

Originea exacta a Cabernet Sauvignon-ului a fost subiectul multor discutii aprinse din lumea vinului. “Sauvignon”, suna remarcabil de similar cu cuvantul francez “sauvage”, adică “salbatic”. Acest lucru a determinat lansarea ipotezei ca, Cabernet Sauvignon-ul poate fi derivat din vita de vie din specia Vitis vinifera salbatica care crestea pe tot teritoriul Frantei. Alte ipoteze au presupus ca strugurele ar avea la origini pe Biturica antic, un soi de struguri cultivat în Franta de catre romani in primul secol d.Hr.  

MERLOT

Conform studiilor efectuate de Universitatea Davis din California, strugurii Merlot sunt inruditi cu Cabernet Franc-ul si Carmenere-ul. Analizele ADN intreprinse de acestia, au aratat ca Merlot-ul este o incrucisare accidentala dintre Cabernet Franc si soiul mai putin cunoscut, Magdeleine Noire des Charentes.  Merlot a inceput sa isi castige reputatia pentru producerea vinului de calitate in 1784, odata cu cresterea popularitatii vinurilor produse pe “malul” dreapt (Right Bank) al Bordeaux-ului.